vineri, 3 septembrie 2010

apropo de "adaptari"




Din seria unii nu's facuti sa fie departe de casa (mai ales atat de departe de casa), va relatez una din franturile de discutie de aseara.

(una dintre firmele de aici recruteaza nemti si olandezi si ii ruleaza o data la 4-6luni pentru ca face afaceri in tarile lor natale si ar nevoie de ei penteu o comunicare mai buna, se stia astfel ca, de bine ce pleaca 2 nemti, tre sa vina cineva in locul lor in perioada asta. patronul e un tip de treaba si de vreo juma de an a inchiriat un apartament unde stau numai ei, in cladire in care facem si yoga, destul de central si decent)

Kathleen (intamplator, tot din Germania, dar nu are treaba cu firma respectiva) ma intreaba: L-ai cunoscut pe tipul nou din Germania?

Eu: Nu, a venit deja un tip nou?

K: Da, da pleaca azi. Adica cred ca a plecat deja.

Eu: A?

K: Pai a venit acum 4 zile si a zis ca el nu poate sa faca fata si pleaca in seara asta. Sau a plecat deja.

Eu: Stai, mai, l-au dus in apartamentul ala al aiesecului si e in una din perioadele in care se darama tot acolo si's 10 oameni?

K: Nu, era in apartamentul companiei si totul a fost ok.

Eu: Pai si atunci?

K: A zis ca el nu poate suporta saracia, praful, agitatia de pe strada. Ca e prea mizerie. Si a plecat.


Nu e primul, nu va fi nici ultimul. Si inca altii raman desi e clar ca ori nu inteleg nimic din India, ori nu se pot adapta unei alte realitati f diferite de normalul lor. Se incapataneaza sa faca non-stop comparatii cu acasa cand e evident ca standardele nu's aceleasi. Sau nu sunt deloc. Sunt si altii care raman cu anii. Sau de tot.

Dar din unele puncte de vedere, m-am gandit intotdeauna la cliseele despre nemti a fi oarecum in antiteza cu multe lucruri de aici. Poate incearca in Elvetia data viitoare baiatul. Sau undeva mai aproape. Din toate punctele de vedere.

Contextul cinei era acela ca o chinezoaica pleca inapoi acasa, urmand sa fie inlocuita in companie de un polonez cu acelasi nume de familie al ei, si cu totii ne luam la revedere de la ea si sederea ei cu noi in India. Cel mai greu ii era probabil neamtului nascut si crescut cativa ani langa Sibiu cu care incepuse o relatie amoroasa destul de simpatica(oricum is simpatici amandoi si ca indivizi luati separat. chiar foarte uneori). Deci unii imping "altfelul-decat-acasa" chiar si mai departe :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu